Lamello
Verbindungstechnik
Lamello

Geschiedenis

Innovatie als traditie – het verhaal van Lamello

Sinds de oprichting van de onderneming, toentertijd een schrijnwerkerij, staat de zoektocht naar compleet nieuwe ideeën, voortdurende verbeteringen en systeemoplossingen bij Lamello centraal. Dit was ook het geval bij Hermann Steiner met zijn revolutionaire idee dat de start van de huidige onderneming markeert:

«Het was een koude, regenachtige decemberdag in 1955, vlak voor kerst. We moesten een heleboel klein schrijnwerk afleveren dat wij voor kerst volgens de speciale wensen van klanten in onze schrijnwerkerij hadden vervaardigd. Fonci, de expediteur van Liestal (Zwitserland), zorgde voor het transport. Storm, sneeuw en regen maakten het ons moeilijk. We moesten al onze krachten en zorgvuldigheid gebruiken om ervoor te zorgen dat de kerstcadeautjes niet door waterschade beschadigd zouden raken. Thuis aangekomen, begonnen mijn oren pijn te doen. Blijkbaar had ik weer een verkoudheid te pakken.

Mijn vrouw gaf me een pijnstiller en ik ging slapen met het rustgevende gevoel dat de stress nu weer voorbij was. Toen ik 's nachts wakker werd, voelde ik me als in een droom. Ik hield me helemaal niet bezig met de pijn, maar met een belangrijk probleem dat me al geruime tijd bezighield. Een beroepsprobleem, omdat wij op dat moment net zoals vele andere schrijnwerkers met spaanplaten begonnen te werken en daarbij aanzienlijke problemen ondervonden bij het verbinden van de afzonderlijke delen. Door de koorts van mijn verkoudheid zag ik plotseling een begaanbare weg die mij alle andere zaken liet vergeten. Ik zag hoe je met een kleine frees op bepaalde afstanden groeven in de te verbinden delen kon frezen, waardoor de plaat niet meer verzwakt raakte zoals bij een doorgaande groef. Hierbij zou je dan altijd twee groeven tegenover elkaar moeten aanbrengen en deze met passende plaatjes als verbindingselementen moeten vullen. Mijn vrouw zei echter dat ik hoge koorts had en wartaal sprak, terwijl ik zelf al volledig overtuigd was van mijn idee.»

Hermann Steiners innovatieve idee heeft een ongekende weg naar vele schrijnwerkers over de hele wereld gevonden. De kwalitatief hoogstaande verbindingsoplossing heeft de naam Lamello gekregen. In het Museum of Modern Art (MoMA) werd de uitvinding in 2004 in het kader van de speciale tentoonstelling 'The most humble innovations of the 20th century' samen met andere innovaties geëerd.

Mijlpalen

Lamello Team
Lamello Team