Lamello
Verbindungstechnik
Lamello

Käslin Innenausbau AG

Als Lamello wiskunde, kunst en ambachtelijk meubelmaken met elkaar verbindt
Lamello Kundenreportage
2019 is voor meubelmakerij Käslin een heel bijzonder jaar. De onderneming vierde niet alleen haar 50-jarig bestaan, maar ontving van de Zwitserse gemeente Steinhausen bovendien de opdracht om een groot project uit te voeren. Het is niet alleen te danken aan de inzet van alle medewerkers van meubelmakerij Käslin, maar ook aan de systeemoplossingen van Lamello dat dit project met succes kon worden afgerond.

Passie, competentie en betrokkenheid: dat zijn de gemeenschappelijke waarden die alle medewerkers van meubelmakerij Käslin delen. De onderneming onder leiding van Lukas Käslin, zoon van de oprichter, heeft op dit moment 14 medewerkers in dienst, die een gemeenschappelijke opvatting hebben: "Er is niets zo inspirerend als met hout iets moois te maken." Meubelmakerij Käslin heeft veel ervaring op het gebied van keuken- en interieurbouw, maar neemt ook speciale opdrachten aan, zoals de prachtige trap naar de bibliotheek van Steinhausen of het vervaardigen van akoestische wanden voor de gemeentelijke muziekschool. Dit project, het zogenoemde Wanaka-project, waarbij uitsluitend Lamello-systeemoplossingen zijn toegepast, vormde de aanleiding voor onze ontmoeting met Lukas Käslin. 

En wat als wiskunde kunst is?

Precies dat bewijst de voormalige, uit Zürich afkomstige architect Urs B. Roth, eigenaar van het Atelier für Konkrete Kunst. Hij heeft de wiskundige vorm ontwikkeld waarmee de akoestische wanden voor de 23 ruimtes van de muziekschool van Steinhausen zijn ontworpen. Een uit verschillende delen bestaande ellips vormt de basis van de wandconstructies. De 21 delen waaruit de ellips is opgebouwd, hebben verschillende grootten, hoeken en richtingen. Alle wanden samen bestaan uit 5.875 delen. Elk afzonderlijk deel werd handmatig in een precieze volgorde van A tot L voor verwerking in een lijst vastgelegd. Voor dit project was in totaal 10 ton materiaal in een dikte van 19 en 22 mm nodig. Het was een werkelijk gigantische uitdaging die om een uiterst flexibel verbindingssysteem vroeg. 

Tegenwoordig is dat P-systeem in ons werk niet meer weg te denken!"
Lukas Käslin, Algemeen directeur

Het P-systeem: de eenvoudige en efficiënte systeemoplossing 

Toen meubelmakerij Käslin inschreef op de aanbesteding voor de akoestische wanden was het eerst nog niet de bedoeling om gebruik te maken van de systeemoplossingen van Lamello. "Een van de medewerkers heeft er anderhalve maand hard aan gewerkt om de optimale verbindingsoplossing te vinden, dat was een unieke testfase", verklaart Lukas Käslin. Na meerdere pogingen was het uiteindelijk het verbindingsbeslag van Lamello en in het bijzonder het P-systeem met Clamex P-14 waarmee we aan de complexe verbindingseisen van dit project konden voldoen. En waarom? "Vooral vanwege de eenvoud, stabiliteit en kwaliteit van het systeem", verklaart Lukas Käslin. Het P-systeem bestaat uit een groef met ondersnijding waarin verbindingsbeslag met verschillende functies kan worden geschoven, waardoor aansluitende verankering kan worden bewerkstelligd. Om deze profielgroef aan te brengen moet de frees op de maximale diepte worden ingezet en zijdelings worden verschoven. Het is ook mogelijk de P-systeem-groef met behulp van CNC-technologie te maken. De delen worden met de CAD-software van Vectorworks voorbereid en op de CNC met 5 assen van Morbidelli gefreesd. De totale CNC-programmering en alle instellingen zijn intern uitgevoerd. 

Clamex P-14 voor extreme verbindingen

Na de bewerking van het deel werd de Clamex P-14-verbinder handmatig in de P-systeem-groef geschoven. Deze verbinder maakt een ongelooflijk veelzijdige verbinding voor alle hoeken en typen verbindingen mogelijk. Dankzij de geringe diepte van het beslag kunnen verstekverbindingen in een hoek van 22,5 - 180° worden gerealiseerd. Voorts is het een voordeel dat het beslag dankzij de zwenkhendel probleemloos gedemonteerd kan worden. In totaal zijn voor dit project ongeveer 9.000 Clamex P-14-verbinders gebruikt. Bovendien en om het verschuiven van afzonderlijke delen te vermijden is aan alle delen een extra dwarsfrezing aangebracht om de zelfspannende E20-lamel in te slaan. De getande ondergrond daarvan maakt verankering mogelijk en trekt tegelijkertijd het te vervaardigen deel aan. Dat maakt een verbinding met een hoogwaardige stabiliteit en precisie mogelijk.

Wekenlang losten alle medewerkers elkaar 's morgens in alle vroegte af om de delen te fabriceren en te monteren. Zonder twijfel waren het de teamgeest, de inzet van alle medewerkers en de knowhow van meubelmakerij Käslin waardoor het mogelijk was deze kleine juwelen te maken waar de leerlingen en leraren van de muziekschool van Steinhausen in het nieuwe jaar enthousiast over zullen zijn.

Dit project laat zien hoe breed het scala aan oplossingen is die met Lamello-producten mogelijk zijn, voor alle hoeken en typen verbindingen. Het P-systeem en het bijbehorende verbindingsbeslag zullen ook in de toekomst met hun talloze toepassingsmogelijkheden verrassen. "Hoe hebben we het eigenlijk ooit zonder het P-systeem kunnen stellen?", vraagt Lukas Käslin fijntjes lachend. "Tegenwoordig is dat systeem in ons werk niet meer weg te denken!" 

De bouw van de akoestische wanden voor de muziekschool van de gemeente Steinhausen is het resultaat van de samenwerking van meerdere competente partijen. Dat zijn geometrie-ingenieur Urs B. Roth van Atelier für konkrete Kunst, Architekturbüro MMJS Jauch-Stolz Architekten AG, bouwtoezichtbureau Widmer Partner Baurealisation AG en meubelmakerij Käslin. 

Klantenreportages Lamello
Terug